ALTA BADIA, DOLOMITI od 1.- 4. september 2022

PD ŠMARJE PRI JELŠAH vabi
na planinarjenje

ALTA BADIA, DOLOMITI
od 1.- 4. september 2022

1.dan, četrtek: Odhod v zgodnjih jutranjih urah, vožnja preko meje v Italijo do Corvare in do prvega izhodišča. Sassonger, 2665m. Izhodišče Colfosco,1640m. Vzpon na lep dolomitski stolp, ki kraljuje nad Corvaro poteka sprva po travnikih, nato po policah in zgruščenem pobočju do sedla Forcella Sassonger,2435m. Dalje po dobri poti in preko krajšega skalnega skoka, ki je zavarovan s jeklenico, do vrha. Lep razglednik, sestop po enaki poti ali po planti Gardenccia v La Villo.

Zelo zahtevna, delno zavarovana pot (težavnost A/B) pot.
Vzpon 3,5h; sestop 2,5h – skupno 6h. Prevoz do namestitev.

2. dan, petek: Sas dla Crusc, vrh L Ciaval 2907m. Iz Badie se z žičnico peljemo do izhodišča, zgornja postaja, na 2045m, pod romarsko cerkvijo Sv. Križa, pri kateri je staro gostišče Ospizio dla Crusc. Nadaljujemo po označeni poti, ki preči melišča do vstopa v zavarovano pot, ki se vije po skalnih stopnjah in policah ter v smeri JV preči markatno steno ter se konča na melišču, po katerem se strmo vzpnemo na sedlo Ju dla Crus, 2612m. Odstre se prostrana kraška planota Pices-Fanes. Nadaljujemo po lahki poti in v 1h dosežemo vrh L Ciaval-a, 2907m. V dobrih razmerah je možno nadaljevati na sosednji Sas dales Diesc (Zehner, 3026m), plezalni vzpon po izpostavljenem grebenu. Sestop po poti vzpona.
Zelo zahtevna zavarovana pot (težavnost A/B; dodaten vrh pa C).
Vzpon 3-4h, sestop 3h, skupno hoje 7h.

3. dan, sobota: Cima Pisciadu, ferata Brigata Tridentina. Izhodišče parkirišče pod Passo Gardena. 2121m. Pot je speljana po severni steni masiva Sella, dostop do zavarovanega dela je kratek, sledi atraktivna ferata (strmina ne popusti, proti vrhu je najtežji del s lestvijo in visečim mostom). Izstopimo na vršno planoto in do koče Cavazza na 2587m, nad ledeniškim jezercem Lech di Pisciadu.. Sestop po poti skozi Val Setus, zavarovani z jeklenicami skozi razčlenjeno skalovje. V spodnjem delu pridemo do prečne poti, ki desno vodi na Passo Gardena in izhodišče.
Zelo zahtevna zavarovana pot, težavnost C (predvsem zadnji del – navpični stolp Torre Exner na 2429m). Vzpon 3-4h, sestop 2h. Skupaj hoje do 6h.

4.dan, nedelja: Gran Cir, 2592m. Izhodišče Passo Gardena, 2121m. Po široki poti sprva čez travnike proti globoki zagruščeni grapi na severu in skoznjo do vstopa v ferato z izrazito skalno gredino, ki nas ob jeklenici pripelje do roba grebena. Dalje po stezici, skalnih stopnjah, kjer je občasno jeklenica. Vršni del dosežemo z lažjim plezanjem po skalah (I). Z vrha je ob lepem vremenu širen razgled na skupino Sella, Sasso Lungo, skupino Odle/Gaisler in skupino Puez. Sestop po poti vzpona.
Zelo zahtevna zavarovana pot, težavnost A/B (I).
Vzpon 2h, sestop 1.5h, skupaj 3.5-4h.

Po zaključku pohodov v popoldanskih urah odhod. Vožnja proti domu, prihod v večernih urah.

Obvezna tehnična oprema: čelada, samovarovalni komplet in plezalni pas, 2 vponki, pomožna vrvica za popkovino, rokavice za ferate. Ostala priporočila: primerna osebna oprema za visokogorje, pohodne palice, zaščita pred soncem. Na pohodih hrana in pijača iz nahrbnika ter na kočah.

Obvezno še: osebni dokument za prestop meje, urejena članarina PZS za 2022, priporočeno dodatno zavarovanje za tujino.

Cena: predvidoma okrog 350 eur (organiziran prevoz in namestitev)
Plačilo avansa 200 eur (za plačilo namestitve) v ponedeljek 8.8. v društveni pisarni ob 18 uri ali po dogovoru. Končna cena bo odvisna od cen na dan plačila in števila prijavljenih – o tem boste obveščeni v obvestilu pred odhodom, preostanek se plača na avtobusu.

Vodnik PZS: Mateja Grat

PRIJAVE čimprej na mail: mateja.grat@guest.arnes.si oz. do nedelje 7.8. do 20 ure ali do zasedbe omejenih mest.

Vodniški odsek PD Šmarje pri Jelšah