DINARA, BADANJ, KIJEVSKI KOZJAK in SVILAJA – 26.-29. september 2019

PD ŠMARJE PRI JELŠAH vabi
na DINARO, BADANJ, KIJEVSKI KOZJAK in SVILAJO

Od četrtka do nedelje, 26.-29. septembra 2019

Odhod z AP Šmarje v četrtek, 26.9. ob 15. uri. Peljali se bomo preko Dobovca in državne meje, nato po avtocesti za Split ter po lokalnih cestah v Dalmatinsko Zagoro do vznožja Dinare v področju Knina.

Prvi dan, četrtek 26.9.: vožnja (cca 5h) do namestitve v bližini izhodišč (troposteljne sobe 3 dni).
Drugi dan, petek, 27.9. DINARA,1831m. Izhodišče Suvo polje ( 900 m) ali planinska koča Brezovac (1050 m): vzpon na vrh Dinare- Sinjal. 1831m, sestop v Glavaš ( 550 m). Ob poti pred planinsko kočo je razgledni vrh Badanj, na katerega se povzpnemo v 40min ter sestopimo po enaki poti. Čas hoje: vzpon 5h, sestop 4h. Na izhodišče se bomo peljali z lokalnimi terenskimi vozili (doplačilo 50 kun do koče – 80 kun obe smeri). V kolikor to ne bo mogoče, bo izhodišče vasica Mirkoviči.
Tretji dan, sobota, 28.9.: SVILAJA, 1508m. Izhodišče cestni prelaz ( 900 m) nad vasjo Zelovo. Po kolovozu v pol ure dosežemo kočo pod Orlovimi stenami (1050 m). Označena pot in kolovozi nas po razglednem hrbtu v 2 urah pripeljejo na vrh. Razgledi preko jezera Peruča na Dinaro in v Bosno na Troglav, na jug pa do Mosorja in Biokova. Povratek po označeni poti na izhodišče. Hoje skupno 5h.
Četrti dan, nedelja, 29.9.: KIJEVSKI KOZJAK, vrh Bat, 1206 m, izhodišče Kijevo, vrh dosežemo v 2,5 h. Je lep razglednik, leži nasproti osrednji Dinarski gorski verigi z najvišjimi vrhovi. Pogledi sežejo daleč v Bosno, na SZ pa do Promine in okolice.
Sestop po enaki poti, hoje skupno 5h.

Popoldan vožnja in povratek domov v večernih urah.

Oprema: označene lahke poti ne zahtevajo posebne tehnične opreme. Ker gre za mogočne planine, kjer ni oskrbe na kočah niti vode ob poti, je potrebna ustrezna količina vode v nahrbtniku ter primerna fizična kondicija. Priporočam vremenu primerno osebno opremo, pohodne palice, sončna očala, zaščitno kremo. Obvezen osebni dokumet za prestop meje in članska izkaznica s plačano članarino 2019.

Vrstni red pohodov se lahko spremeni – prilagodi vremenu. Možni so tudi nadomestni cilji: Poštak, obisk naravnih znamenitosti področja, kot je izvir Krke in izvir Cetine….
Vodnik PZS: Mateja Grat

PRIJAVE na spletni strani PD do zasedbe prostih mest , najkasneje do 10.9.2019
Cena: 175 eur – pri 20 udeležencih ( prevoz, namestitev v troposteljnih sobah, zajtrk in večerja), pri manjšem številu bo strošek prevoza višji. Doplačilo za transfer s terenskim vozilom: 50 kun do koče ali 80 kun v obe smeri, če se bomo vračali iz glavnega vrha po poti vzpona. Za plačilo prejmete navodilo po prijavi, plačilo se izvede 20.9.

Vodniški odsek PD Šmarje pri Jelšah