JEZERSKA KOČNA (2540m) – sobota in nedelja 4. in 5. avgust 2018

PD ŠMARJE PRI JELŠAH vabi
na
JEZERSKO KOČNO, 2540m

v soboto in nedeljo, 4. in 5. avgusta 2018

Zberemo se v soboto, 4.8. ob 15h na izhodišču na Jezerskem, parkirišče pri tovorni žičnici za Češko kočo. Na kočo lahko pridete tudi individualno do večera. Prevoz do izhodišča individualno oz organizirano glede na število prijav.

Opis poti:
1.dan. Vzpon na Češko kočo na Spodnjih Ravneh,1542m. Od spodnje postaje žičnice po lahki poti čez Štularjevo planino – 1.5h ali po zavarovani poti oz ferati ,2h.
Prenočišče v koči je rezervirano na skupnih ležiščih.

2.dan. Od koče na Spodnjih Ravneh vzpon do Gornjih Ravni in po zelo zahtevni Kremžarjevi poti. Pot je drzno speljana iz melišč strmo nad prepadi na severovzhodni greben do škrbine, skozi katero prestopimo v vzhodna ostenja in se nekoliko spustimo, preko gruščnatih žlebov, napredujemo proti grebenu in stiku z veznim grebenom k Grintovcu. Zadnji del poti vodi pod vzhodnim grebenom Kočne. Za začetek napredujemo preko nizke police, po kateri se nekaj metrov splazimo.Dalje se vzpenjamo po gruščnati stezi in ob varovalih skozi navpični žleb do vršnega grebena in vršnega stolpiča, 4h.
Sestopimo do križišča in nadaljujemo po Špremovi poti po grebenu med Kočno in Grintovcem. Ob varovalih se spustimo pod stene nad melišča Zgornjih Dolcev in nadaljujemo vzpon na Dolško škrbino ter prestopimo na severno melišče pod vrhom Grintavca. Prečimo pod vrhom in dalje čez Mali Grintovec na Mlinarsko sedlo, 2-3h. Sestopamo dalje po severni steni Grintovca proti Zgornim Ravnem, kjer stopimo na melišča in dalje do Češke koče, 2h. Sledi še sestop na izhodišče,1h. Skupno 10-12h.
Pot je zelo zahtevna, dolga, prepadna, le minimalno zavarovana in primerna za ustrezno psihofizično pripravljene in izkušene planince.

Tehnična oprema: Čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet z vponkami, pomožna vrvica z rezervno vponko na matico.
Priporočam primerno osebno opremo, pohodne palice, pokrivalo, sončna očala, zaščitno kremo ter dovolj tekočin- drugi dan min 2-3 litre vode.
Hrana in pijača iz nahrbnika in na koči. Planinska izkaznica z markico. Rjuha.

Vodnik PZS: Mateja Grat

PRIJAVE na spletni strani PD do srede,1.8. do 20 ure. Pripišite glede prevoza: lasten ali organiziran.V primeru neprimernega vremena za izvedbo ture bomo to odpovedali ali izpeljali le enodnevni pohod po ferati – po dogovoru.
Vodniški odsek PD Šmarje pri Jelšah