Monte Peralbo (2694m) 6.-7. avgust 2021

PD ŠMARJE PRI JELŠAH vabi
na planinarjenje v Karnijske Alpe na

Monte Peralbo (2694m)
6.-7. avgusta 2021

1.dan, petek: Odhod v zgodnjih jutranjih urah, vožnja preko meje v Italijo (Rateče, Trbiž, Belluno, Forni Avoltri). V Cimmi Sappada zavijemo desno v stransko dolino in po gorski cesti 8km do končnega parkirišča in izhodišča (1815m) v bližini izvira reke Piave.
Po poti št 132 se dvignemo v serpentinah po mulatjeri do koče Calvi, 2164m, 1h. Po počitku nadaljujemo po travnih strminah do vstopa v ferato Sartor. Zavarovana pot je speljana preko odprte prepadne stene. Zgornja tretjina poti teče strmo v ključih, mestoma si moramo pomagati preko skalnih stopenj z rokami. Vršni greben je širok, tam nas pričakajo 3 obeležja, 2h. Sestopimo po redni poti, imenovani po papežu Janezu Pavlu II, ki se je povzpel na vrh leta 1988. Pot sprva sledi grebenu proti vzhodu, nato se spušča po severnem pobočju (zavarovana z jeklenicami v gruščnatem žlebu) do prelaza Castello ter dalje do prelaza Sessis, od koder se vrnemo do koče Calvi.
Zelo zahtevna zavarovana pot; hoje skupno 5h.
2. dan, sobota: Monte Avanza, 2489m
Od koče Calvi se povzpnemo na prelaz Sesis ter dalje do prelaza Cacciatori, nato pod istoimenskim grebenom po melišču do škrbine ob stolpih Campanili de Genziane. Nadaljujemo vodoravno do naslednje škrbinice po ostankih vojaške mulatjere. Sledi nekaj jeklenic po izpostavljeni stezici do vojaških položajev tik pod vršnim grebenom. Do vrha je še prostrano pobočje in možici, ki kažejo optimalno smer. Sestop po poti vzpona in mimo koče ali pod stenami Chiadenisa neposredno na izhodišče. Zahtevna pot. Hoje 5h.
Vožnja proti domu, prihod v večernih urah.

Obvezna tehnična oprema: čelada, samovarovalni komplet in pas.
Ostala priporočila: primerna osebna oprema za visokogorje, pohodne palice, zaščita pred soncem in rezervna oblačila, copati ter rjuha za spanje na koči..
Alternativa: če se odločite za najlažjo pot je obvezna čelada in pomožna vrvica z vponko

Vodnik PZS: Mateja Grat

Cena: z veljavno izkaznico PZS polpenzion na koči: 45 eur (plača vsak sam na koči). Ceno prevoza določimo po zbranih prijavah – predvidoma 40-50 eur.

PRIJAVE na mail: mateja.grat@guest.arnes.si do torka, 3.8.2021.
Prevoz – osebni avtomobili. Prosim, da ob prijavi pripišete, če ste lahko voznik.

Vodniški odsek PD Šmarje pri Jelšah