Moslovačka gora – sobota 24. februar 2018

Vabimo Vas na

MOSLOVAČKO GORO
in Metlarsko zabavo HPD Garjevica – Čazma
v soboto 24. 2. 2018

Odhod iz AP Šmarje pri Jelšah ob 5.30.
Z avtobusom se peljemo preko mejnega prehoda Dobovec in dalje mimo Zagreba do Ivanič grada in Čazme oz izhodišča-posestvo Salaj, kjer pričnemo z pogostitvijo (sprejem gostitelja) pred pohodom.

Moslavačka gora se nahaja v osrednjem deluRepublike Hrvatske, na meji Bjelovarsko-Bilogorske i Sisačko-Moslavačke županije. Ta po krivici planinsko zapostavljena gora, pripada staremu gorovju nastalo v paleozoiku. Je bogata z rudo (granit, nahajališča nafte in plina). Najviši vrh Moslavačke gore — Humka, je visok 489 n.m.v., pomembnejši vrhovi so še: Vis (444 m n.v.), Kaluđerov grob (437 m n.v.) i Mjesec (354 m n.v.). Moslavačka gora je „Smaragdna ljepotica“, zaradi njene prekrasne smaragdne barve (bogati listnati gozdovi), Znana je po fosilnih nadbah praslona in nosoroga v rudniku bentonitne gline u Gornjoj Jelenskoj 1994. leta. Tu so številni, sedaj opusteli kamnolomi: Pleterac, Mikleuška i Samarica. Na Moslovački gori najdemo tudi ostanke srednjeveških utrdb (Garić-grad, Jelengrad, Košutagrad, Bela crkva).Eno od najbolj mističnih mest pa so migmatitne kugle v bližini vasi Samarica, oblikovane u procesu ohlanja magme z „ kug-lastim lučenjem „
Na zahodnem delu gore pri vasi Grabovnica je posestvo družine Salaj, svetvno znano po veličastni Božični in Velikonočni zgodbi. Tu se odvija tudi planinska prireditev „6.Metlarska zabava“. Zgodba o lepem planinskem druženju vseh generacij planincev.

Zborno mesto: med 8-9 uro. Okrepčilo: napitki in degustacija domačih namazov (mast,sir, marmelada…)
Načrt pohoda: med 9-13 uro:
A: lahka nezahtevna pot po gričih v okolici posestva Salaj (tzv.“čazmanska šetnjica“) 3h
B: se tudi prične na posestvu ter vodi v gozdove Garjevice in se krožno vrne mimo jezera v Suhaji nazaj do posestva; 4h
C: po dogovoru (transferzalni žig) (pripiši ob prijavi)
Povratek na posestvo Salajevih: sledi zakuska z tradicionalno planinsko enolončnico (fižol+klobasa/meso) ter pijača po izbiri. Po tem planinskem kosilu sledi druženje z izvirnimi planinskimi maskami, katere si nadenejo udeleženci. Koliko so te maske domišljene, nam govori anekdota iz druženja v preteklem letu: skoraj je bilo potrebno aktivirati GRS pri iskanju udeleženca, ki ga niti „rođeni“ vođa puta ni prepoznal in našel. Sledi tradicionalna izdelava brezovih metel, ples srca in še marsikaj…vse v veselje planinskih prijateljev.

Obvezna oprema:
– osebni dokument za prestop meje
- primerna obutev in oblačila, 2l vode
- maska za zabavo, odprto srce, širok nasmeh in veselo razpoloženje

Vodnik: Ana Založnik, Mateja Grat v sodelovanju z PD Čazma

PRIJAVE na spletu PD Šmarje do 15.2.2018 z akontacijo 20 eur za prevoz:
TRR: SI56 0510 0801 4984 940 (ABANSI2X; OTHR, SI00), Namen: akontacija Čazma
Razliko do polne cene (odvisna od števila prijav) poravnate na avtobusu.
Vabljeni na dogodivščine k prijateljem planincem PD Garjevica-Čazma.
Vodniški odsek