NARAVOVARSTVENI POHOD NA VETERNIK – sobota, 21. 5. 2022

PD VRELEC ROGAŠKA
PD ŠMARJE PRI JELŠAH
PD BOČ KOSTRIVNICA
in
PD SLOGA ROGATEC

vabijo na
NARAVOVARSTVENI POHOD NA VETERNIK
V SOBOTO, 21. 5. 2022

PROGRAM
Z avtobusom se bomo peljali v Kozje. Tam pričnemo s naravovarstveno potjo TRAVNIK, ki jo je uredil Kozjanski park. Pot poteka večinoma po dokaj strmi makadamski cesti in traja cca 1,5 ure. Na vrhu se bomo sprehodili po suhih travnikih pod vrhom Vetrnika, kjer je izredno visoka biotska pestrost (divje orhideje ali kukavičevke, metulji…), tu lahko pozno pomladi in poleti naštejemo več kot 50 rastlinskih vrst na kvadratni meter. Na vrhu je krasno razgledišče s harfo in klopco ter veliko slikovitih oglasnih tabel z prikazi naravnih znamenitosti. Oglede bomo opravili pod strokovnim vodstvom biologinje iz Kozjanskega parka.

Po ogledu Veternika se bomo z avtobusom zapeljali na grad Podsreda, od koder bo možno (po želji) prehoditi grajsko pot iz gradu v Podsredo. Na koncu si bomo, po želji, ogledali še Kukovičev mlin blizu Podsrede.

Po vseh opravljenih ogledih se bomo z avtobusom zapeljali v motel Kozje, kjer bo krajši postanek s ponudbo pijače in toplega obroka.

ČAS HOJE, STROŠKI
Naravovarstvena pot iz Kozjega na Veternik je nezahtevna, malo bolj strma in zahteva nekaj kondicije. Za vse tiste, ki bi hodili malo manj, je možno vožnjo z avtobusom podaljšati tako, da bi bilo hoje do vrha le 0,5 ure.
Trajanje pohoda: – vzpon po naravovarstveni poti iz Kozjega: cca 1,5ure, sestop: 0,5 ure do avtobusa; krajša pot: 0,5 ure vzpona in 0,5 ure sestopa do avtobusa.
Stroški prevoza znašajo cca 8€ odvisno od števila prijav.Stroški organiziranega vodenja 1€ po osebi.

POTREBNA OPREMA
Pohodni čevlji, palice, primerna oblačila,krema za sončenje, pijača in hrana iz nahrbtnika; V motelu Kozje, kamor prispemo na koncu pohoda in ogledov je možnost tudi toplega obroka.

PRIJAVE
Prijave sprejemamo do SREDE, 18. 5. 2022 do 20 ure oz. do zasedbe mest v avtobusu, preko spletne prijave, informacije Lipuš Jože tel.041 763 802.

ZBIRNO MESTO
V SOBOTO 21.5. 2022 ob 7.30,na avtobusni postaji v Šmarju pri Jelšah,
7.40 AP Podplat, 7.45 AP Ratanska vas in ob 7.50 uri AP Rogaška Slatina.

OPOMBE
V primeru zelo slabega vremena (celodnevnega dežja) bo pohod odpovedan ali prestavljen na drug termin.