Skuta in Dolgi hrbet, 6. in 7. 8. 2016

PD ŠMARJE PRI JELŠAH vabi na

SKUTO, 2532 m, in DOLGI HRBET, 2473 m,
v soboto in nedeljo, 6.-7. avgusta 2016

1. dan, sobota: odhod iz Šmarja ob 15. uri. Izhodišče poti pri spodnji postaji tovorne žičnice za Kokrško sedlo (900m) ob 17,30. Povzpnemo se na Kokrško sedlo do koče, 1793 m, kjer prenočimo. Hoje 2 h. Lahka označena pot.

2. dan, nedelja: po označeni poti se skozi Vratca vzpnemo do bivaka pod Grintavcem, 2100 m. Nadaljujemo do vrha Skute. Hoje 3 h, lahka pot. Sestopimo do pričetka grebena Dolgega hrbta, ki ga prečimo preko vrha, 2473 m, in se spustimo na Mlinarsko sedlo: 3 h zelo zahtevne, le delno zavarovane, izpostavljene poti. Sestop nadaljujemo mimo bivaka na Kokrško sedlo in v Kamniško Bistrico. Skupaj sestop iz Mlinarskega sedla 4 h.
Varianta sestopa brez prečenja Dolgega hrbta po poti vzpona.

Obvezna oprema: čelada, za prečenje Dolgega hrbta samovarovalni komplet in pas. Za spanje na koči rjuha. Planinska izkaznica z znamkico 2016.

Čas hoje: prvi dan 2 h, drugi dan 8-11 h.

Zaradi dolžine in zahtevnosti je potrebna ustrezna pripravljenost. Prečenje Dolgega hrbta ni primerno za vrtoglave in neizkušene, saj je pot zračna in na nezavarovanih mestih zahteva tudi lažje plezanje I-II, na zavarovanih mestih pa je izpostavljenost velika, zato je uporaba samovarovalnega kompleta obvezna.

Prvi dan je možen individualen prihod na kočo (to pripisati ob prijavi). Možen je tudi dogovor za dodaten pohod prvi dan (pripisati ob prijavi).

Vodnik: Mateja Grat, Ana Založnik

Prijave na spletni strani PD Šmarje ali v kavarnici Vialli do srede, 3. 8. 2016.
V primeru slabega vremena bomo pohod odpovedali.

Vodniški odsek PD Šmarje pri Jelšah