Po gričih okoli Šmarja

Pot vodi pohodnika po slikoviti okolice Šmarja pri Jelšah.

Je primerna tudi za tiste, ki izbirajo lažje poti, ali pa družine z manjšimi otroki, saj jo lahko prehodimo po delih, ali pa celotno, za kar porabimo 4 do 5 ur.

Označuje jo rumen lipov list.
Za skupine večje od 15 udeležencev vam zagotovimo tudi lokalnega vodnika.
Željo po vodenju sporočite na e mail: pdsmarje@gmail.com ali na tel.št. 041 746 580.

Opis poti:

Začetek poti je pri Kulturnem domu v Šmarju pri Jelšah. Napotimo se mimo cerkve in železniške postaje. Prečkamo železniški prehod in se podamo po cesti proti Jelšingradu.

Od tu se vrnemo na križišče, zavijemo levo po asfaltni cesti v vas Dvor. Hodimo skozi vas naravnost ob potoku, nato desno v hrib po gozdni poti do cerkve Sv. Miklavža in lovskega doma (360m).

Pot nadaljujemo proti vzhodu do asfaltne ceste, jo prečkamo, po 100 m pa zavijemo levo v gozd. Ko smo zopet na asfaltni cesti, zavijemo pri kapelici desno. Pot poteka po grebenu proti vzhodu. Markacije in smerokaz nas usmeri v desno k Ipškovi domačiji na Pijovcih.

Nadaljujemo po grebenu do asfaltne ceste in do križišča na Prelogah, kjer zavijemo desno. Prečkamo cesto in nadaljujemo po oznakah čez travnike in gozd. Ko smo zopet na asfaltu, po njem nadaljujemo pot in zavijemo desno mimo domačije Rupnik do regionalne ceste. Prečkamo regionalno cesto, železniško progo, potok in gozd. Zopet smo na asfaltu, kjer zavijemo desno. Pri Lorgerju zavijemo na levo na kolovoz in nato mimo Kadenškove kmetije čez potok v gozd. Sledimo oznakam na desno proti cerkvi Sv. Tomaža na Brecljevem. Zavijemo desno v gozd po uhojeni poti in že vidimo naš cilj – cerkev Sv. Roka.

Spustimo se med kapelicami kalvarije in se vrnemo v Šmarje pri jelšah.

Želimo vam prijetno hojo in druženje